Thursday, July 19, 2012

Hükümete sorular


Sayın Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı makamına geçebileceğinin konuşulduğu bugünlerde AK Parti’nin kurulma aşamasında basına sızdırılan bazı konuşmalar aklımıza geldi. 

Bunlar, AK Parti’nin kurulması ve iktidara taşınması sürecinde söz verdiğinden bahsedilen bazı başlıklardır. Var olduğu iddia edilen maddeleri Türkiye’nin bugünü ile beraber incelersek şu sorular ortaya çıkmaktadır: 

1) Irak’ın kuzeyinde bulunan bütün Türk birlikleri ve Türk ordusuna bağlı özel kuvvetler, aşamalı olarak Türk sınırlarına çekilecek miydi? Türk Ordusu bundan böyle hangi gerekçe ile olursa olsun sınır ötesi harekâtta bulunmayacak mıydı? Böyle bir anlaşma var mıdır? Anlaşmanın ardından çok geçmeden bu birliklerin önemli bir bölümü sınırlarımıza kaydırılmış mıdır? TSK, en kapsamlı sınır ötesi harekâtı 2008 Şubatında mı yapmıştır? Ve operasyonlar hakkında ABD’ye bilgi verilmiş midir? 

2) PKK/KADEK’e karşı yapılacak operasyonlar hakkında ABD makamlarına bilgi verilecek, izin alınacak mıdır? Bilgi vermeden ve izin almadan yapılacak müdahalelerde ABD’nin “Kürt halkına karşı şiddet uygulandığı ve soykırım yapıldığı” çerçevesinde uyarıda bulunma hakkı doğacak mıdır? Geçen süreçte Türkiye ABD ile beraber hareket etmeye başlamış mıdır? Öyle ki, Akşam gazetesine verilen özel bir mülakatta Genelkurmay Başkanı Sayın Necdet Özel, Kuzey Irak’a geçiş konusunu, bir başka ifadeyle Kandil’e operasyon hususunu ABD’nin izin verme şartına bağlamış mıdır? 

3) Türkiye, ABD’nin İran’a ve Ortadoğu ülkelerine uygulayacağı sınırlı askeri harekâtlarda ABD’nin talep etmesi halinde şartsız olarak üs ve taşıma kolaylığı verecek midir, askeri birlikle destek olacak mıdır? Türkiye, NATO konsepti çerçevesinde mi İzmir’de NATO üssü ve Malatya Kürecik’te füze kalkanı konuşlanmasına izin vermiştir? Başta İran olmak üzere bölgenin dinlenmesi için de NATO bağlamında ABD ile anlaşılmış mıdır? 

4) Türk ordusunun asker sayısı ABD’nin uygun bulduğu sayı ve miktara indirilecek midir? Tank ve ağır silahların miktarı azaltılacak mıdır? Askerlik süresinin azaltılması, “vicdani red” konusu, asker sayısının düşürülmesi, bedelli askerlik mevzu olmuş mudur? 

5) Irak’ın kuzeyinde kurulmuş olan ve Kürdistan adı verilen bölge resmen ilan edildikten sonra Türkiye Cumhuriyeti tarafından da resmen tanınacak mıdır? Kürdistan’ın kurulmasını savaş nedeni sayan ‘Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ değişecek denilmektedir. Bu gerçekleşmiş midir? Türkiye, bugün Kuzey Irak’taki oluşum ile petrol alımına başlamış mıdır? 

6) PKK/KADEK elemanlarına genel kapsamlı af çıkarılacak mıdır? 

Hapiste veya dağda bulunan yöneticilerin siyasal mücadeleye katılmaları için gerekli hukuki ve siyasal önlemler alınacak mıdır? Pişmanlık yasası ile başlayan süreç, seçimlerden sonra genel affa doğru mu gitmektedir? Devlet yetkililerimizden İmralı ile görüşmeler yapanlar vardır. Bu konuda anayasal değişiklikler de dâhil her gelişme gündem edilmekte midir? 

7) Kamu Reform Yasası ve yerel yönetimler yasası çıkartılarak, Türkiye’de Kürt nüfusun yoğun yaşadığı şehir ve kasabaların belediyelerinin özerkleşmesi süreci sürdürülecek midir? Yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması adı altında başlatılan çalışmalar, ileride düşünülen federatif yapının veya eyalet sisteminin parçası mıdır? Bugün bunun için mi yarı başkanlık ve başkanlık sistemi konuşulmaktadır? 

8) Kıbrıs’ta merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş devre dışı bırakılacak, Annan Planı bazı küçük değişikliklerle uygulanacak, Ege Kıta Sahanlığı konusunda Yunanistan talepleri dikkate alınarak halledilecek diye söylenmiştir. Bunlar doğru mudur? Kıbrıs da Denktaş devre dışı bırakılmış mıdır? Ege’de 6 mil olan kıta sahanlığı 12 mile çıkarılacak mıdır? 

9) “Türkiye - Ermenistan ilişkileri normalleşecek” denilmiştir. Ermenistan’la sınırların açılması her an gündeme gelebilir mi? O tarihlerde basına yansıyan ve hiç bir AKP’li vekil tarafından yalanlanmayan bu başlıkları, Sayın Hükümetin Yetkililerine soruyoruz ve kamuoyunu aydınlatmalarını rica ediyoruz.  Prof. Dr. Haydar Baş

No comments:

Post a Comment